Vaccin-lobbyist Ab Osterhaus en belangenverstrengeling@2x

VACCINS EN LESSEN UIT HET VERLEDEN

De belangenverstrengeling van Ab Osterhaus

Viroloog Ab Osterhaus maakt zich sterk voor vaccins. Als vaccin-lobbyist heeft hij de Nederlandse Staat al vele miljoenen Euro’s gekost toen hij in 2009 met angstaanjagende verhalen over de Mexicaanse griep de Nederlandse overheid ertoe aanzette om grootschalig vaccins aan te schaffen. 34 miljoen werden het er, voor elke Nederlander twee. Slechts 10 miljoen ervan werden gebruikt.

Dit verhaal mag gedateerd zijn, maar het patroon van de marketing van vaccins is dat niet. Neem de afgelopen coronagriep met de uiterst agressieve marketing voor vaccins, waarbij zelfs de overheid, en dan met name de bewindvoerders Mark Rutte en Hugo de Jonge, zich inzette voor de farmaceutische industrie. Niet alleen bleken de vaccins, zoals elke medicatie, verre van ongevaarlijk, maar de middelen, de campagne eromheen en ‘loonsteun’ hebben de Nederlandse Staat vele miljarden gekost  in juli 2021 stond de teller al op ruim 76 miljard euro. Hebben we niets geleerd van het verleden?

Door C.F. van der Horst
2015, geactualiseerd in 2022
Kopfoto: Conflict of interest by Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

Schandalig

Terug naar de Mexicaanse griep en de gevolgen van de opruierij door Ab Osterhaus. Toenmalig PvdA-Kamerlid Khadija Arib reageerde op de affaire: “Ik vind het schandalig. Het gaat om publiek geld en ik vind het echt onbegrijpelijk dat indertijd contracten zijn aangegaan, waarvan achteraf bleek dat het niet nodig was.”

Arts-microbioloog Miquel Ekkelenkamp, columnist bij Medisch Contact, een weekblad voor artsen dat wordt uitgegeven door de artsenvereniging KNMGvond dat Osterhaus onnodig paniek zaaide.

Ab Osterhaus, vaccin-lobyist pur sang (2016). CC BY 3.0 Creative commons by 3.0 via Wikimedia Commons.
Ab Osterhaus (2016)
vaccin-lobyist pur sang

CC BY 3.0 Creative commons
by 3.0 via Wikimedia Commons.

Vaccin-lobbyist als paniekzaaier

De vaccin-lobbyist slaagde in zijn opzet om paniek te zaaien. Griepmiddelen werden massaal ingekocht. Voormalig CDA-minister van Volksgezondheid Ab Klink noemde in Elsevier dat het bedrag voor de Mexicaanse griepprik tot wel 700 miljoen euro kon oplopen. Uiteindelijk was de verliespost dramatisch. Het was echter niet zo erg als Klink afschilderde, want 250.000 vaccins werden aan het buitenland verkocht en 3 miljoen werden aan de farmaceutische industrie terugverkocht. Ongetwijfeld met verlies. Bovendien werden 20 miljoen vaccins van € 7,20 elk vernietigd, zo rapporteerde RTL Nieuws.

Belangenverstrengeling

Na de Mexicaanse griep affaire werd onderzoek gedaan naar belangenverstrengeling omdat Osterhaus mede-eigenaar is van Viro Clinics BV. Daar het bedrijf niet direct bij de productie en levering van de vaccins betrokken zou zijn, ging hij vrijuit. Wat echter nooit goed aan de kaak gesteld is, is dat Osterhaus sinds 2000 de voorzitter en vaccin-lobbyist van de European Scientific Working group on Influenza (ESWI) is.

European Scientific Working group on Influenza and other Respiratory Viruses (ESWI) is een frontgroep voor de farmaceutische industrie

European Scientific Working group on Influenza and other Respiratory Viruses (ESWI) is een frontgroep voor de farmaceutische industrie

De ESWI is een frontgroep voor en wordt gesponsord door grote farmaceutische bedrijven:

  • Hofmann-La Roche
  • AstraZeneca
  • GlaxoSmithKline
  • Seqirus (voorheen bioCSL)
  • Sanofi Pasteur
  • Viatris
  • Janssen

De ESWI verkondigde voorheen op haar website ernaar te streven om een vaccinatiegraad van 75% bij ouderen te behalen. Dat doel lag waarschijnlijk te gevoelig en is verwijderd. Wel bestrijkt de ESWI tegenwoordig een breder terrein: alle respiratoire virussen (influenza, RSV* en COVID-19) zijn nu het doelwit. De missie daarbij luidt: “De last van ernstige acute respiratoire virusinfecties te verminderen door de communicatie tussen belanghebbenden en interdisciplinair onderzoek in Europa te bevorderen.”

Als stemgerechtigd voorzitter van de ESWI en vaccin-lobbyist probeerde onruststoker Osterhaus met zijn enge verhalen over de Mexicaanse griep daar een grote bijdrage in te leveren.

*RSV: respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking.

Zeer grote invloed van vaccin-lobbyist

Osterhaus was ten tijde van de Mexicaanse griep lid van Nederlands hoogste adviesorgaan, de Gezondheidsraad. Hij mocht dan wel niet meer stemmen na alle ophef in 2007, maar wordt nog steeds als een expert beschouwd. Ook ten tijde van de Coronacrisis kwam hij met interviews regelmatig in het nieuws.

Wist u dat Ab Osterhuis een dierenarts is? In 1978 promoveerde hij aan Faculteit Diergeneeskunde van de Rijksuniversiteit Utrecht met een proefschrift over een virale ziekte bij katten die wordt veroorzaakt door een coronavirus. Hij legde zich steeds meer op virussen toe en werd in 1993 benoemd als hoogleraar virologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij staat daarom bekend als viroloog, maar dat is geen beschermde titel.

Waar huisartsen en specialisten de Eed van Hippocrates moeten afleggen, heeft Osterhaus dat niet gedaan. Toch geeft de man tot op de dag van vandaag ingrijpende adviezen die voor de volksgezondheid van alle Nederlanders grote gevolgen hebben.

Nog meer belangenverstrengeling: MUGAS

De belangenverstrengeling ging verder. Osterhaus was toentertijd tevens lid van de Review Board van een andere “onafhankelijke” farmaceutische dekmantel, de MUGAS (Multiparty Group for Advice on Science). In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 8 februari 2015 stond over MUGAS: “Deze groep profileert zich inderdaad als onafhankelijk, ondanks het feit dat Roche hun onderzoek financieel heeft ondersteund. Drie van de vier auteurs van het artikel in The Lancet zijn in het verleden betaald door Roche. Drie van de vier bestuursleden onderhouden financiële banden met Roche of met de patenthouder van Tamiflu, Gilead. Een van hen is Ab Osterhaus, die in het NOS Journaal van 7 februari 2015 mensen met chronische ziekten opriep om met griepverschijnselen naar de dokter te gaan om met een antiviraal middel te voorkomen dat zij ernstige complicaties oplopen. Aan de waarde van dit advies kan op basis van de beschikbare wetenschappelijke gegevens en de mogelijke belangenverstrengeling worden getwijfeld.”

Ondanks dat hij in 2009 de Nederlandse Staat (u dus) enorm veel geld gekost heeft, heeft hij zijn les niet geleerd. Anno 2022 is en blijft hij ‘s Nederlands grootste vaccin-lobbyist.

Gezien de maatregelen voor de coronagriep heeft ook de overheid niets geleerd van de lessen uit het verleden. Ministers zitten vaak niet langer dan vier jaar, maar de ambtenaren blijven en die hadden op zijn minst ophef kunnen maken.

Wetenschappers als marketinginstrument

Belangenverstrengeling is niet vreemd in Nederland. In het boek Dodelijke leugens. Artsen en patiënten misleid vindt u uitvoerige documentatie over hoe (Nederlandse) wetenschappers voor het karretje van de diverse (farmaceutische, agrochemische en voedingsmiddelen) industrieën worden gespannen en zo artsen, wetgevers en adviescommissies op het verkeerde been zetten. Door belangenverstrengeling verworden wetenschappers tot marketinginstrument van de industrie.

Filmfragment over vaccins

Tot slot vindt u hier een filmfragment over wat Osterhaus propageert. Het bevat ongezouten kritiek op vaccins en gaat wel erg ver door Osterhaus als een crimineel te betitelen  C.F. van der Horst en het Dodelijke Leugens Team distantiëren zich van deze uitspraak. Het beeldmateriaal laat echter zien dat hij een vaccin-lobbyist pur sang is en dat het verhaal van vaccins niet sluitend is. Oordeelt u zelf  zeker met alle ophef rondom coronavaccins valt hier misschien nog een les te leren.

Meer weten?

Hoe kan het dat de achtergrond van Osterhaus bij het ESWI en MUGAS nooit serieus aan het licht gebracht is? Waarom heeft Osterhaus nog steeds zo’n invloed? Moeten kinderen of ouderen gevaccineerd worden? Wat is de zin en onzin van vaccinatieprogramma’s?

Krijg de feiten. Koop en lees het boek ‘Dodelijke leugens. Artsen en patiënten misleid’ vandaag nog.

Klik nu op de knop hieronder en ga naar de webshop.

Wilt u allereerst een kennismaking? Vraag nu hier gratis het eerste hoofdstuk aan!

 

Copyright © 2015, 2022 C.F. van der Horst, Per Veritatem Vis. Alle Rechten voorbehouden.

U kunt helpen!

Vindt u dit bericht interessant? Wilt u meer van dit soort informatie? Steun ons door uw donatie!

ValutaBedrag