Farmaceuten, bedrog en het Outbreak Management Team
Hoeveel levens kosten de leugens?
De NOS kopte op 29 maart 2021 “Farmaceuten willen plek in OMT: ‘Onze kennis wordt nergens gehoord’”. Het artikel eronder meldt: “De farmaceutische industrie wil meepraten in het Outbreak Management Team (OMT) over de corona-aanpak. Vooral de expertise over vaccins kan het OMT goed gebruiken, zegt voorzitter Marc Kaptein van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG). Maar OMT-baas Jaap van Dissel is niet enthousiast.”
door C.F. van der Horst
29 maart 2021, geactualiseerd 10 september 2022
Farmaceuten in OMT leidt tot belangenverstrengeling
Moeten we treurig zijn om de opstelling van Van Dissel ten aanzien van de eis van de farmaceuten? Willen we meer zeggenschap van medicijnfabrikanten? We weten wat er gebeurd is toen de industrie steeds meer grip kreeg op het onderzoek op universiteiten (Lees Dodelijke Leugens. Artsen en patiënten misleid voor een gedetailleerd verslag). In de tachtiger jaren zagen we de strategie van de overheid om zich terug te trekken uit instituten die infrastructuur bieden zoals nutsbedrijven, de ptt en de universiteit. Hoogleraren moesten naar het bedrijfsleven voor onderzoeksfinanciering. Hierdoor werd de impact van de (farmaceutische) industrie op het wetenschappelijk onderzoek enorm. Hij is zo groot geworden dat de universiteit haar onafhankelijkheid goeddeels verloren heeft en belangenverstrengeling veel voorkomt. Het door de industrie gesponsorde wetenschappelijk onderzoek wordt gestuurd en als marketinggereedschap gebruikt om de eigen producten te slijten.
Manipulatie en schikkingen
Neem de Gouden Standaard van medicijnonderzoek, het gerandomiseerde, dubbelblinde onderzoek met controlegroep. Het wordt veelvuldig gemanipuleerd om het voordeel groot en de risico’s klein te doen lijken. In Dodelijke Leugens. Artsen en patiënten misleid staan niet alleen voorbeelden van dergelijke wanpraktijken en de vele manipulatiemethoden, maar ook een groot aantal schikkingen die de farmaceutische industrie heeft getroffen voor haar malversaties. En het komt bijna altijd tot schikkingen, want als het tot een gerechtelijke uitspraak zou komen, moet er niet alleen schuld bekend worden maar worden ook de stukken van de rechtszaak openbaar. Dat is het laatste wat de fabrikant wil. De vuile was moet binnen blijven.
Dood door schuld farmaceut
Dat is echter niet gelukt in Frankrijk, waar – nota bene op dezelfde dag dat farmaceuten meer inspraak eisen in het OMT – het tot een veroordeling door de rechtbank kwam. En dan blijkt die vuile was wel heel erg vies. “Miljoenenboete voor Franse farmaceut vanwege middel dat honderden levens eiste,” roept de kop van onze publieke omroep. Het ging om het medicijn Mediator (benfluorex) dat tussen 1976 en 2009 op de markt was. Het aantal doden dat de NOS meldt, blijkt nog een onderwaardering. Het amfetamineachtige middel veroorzaakte hartproblemen waaraan volgens het Britse artsenblad The Lancet tussen 500 en 2.000 mensen zijn overleden. De rechtbank in Parijs vond medicijnfabrikant Servier schuldig aan misleiding en dood door schuld. De onderneming kreeg een boete van 2,7 miljoen euro.
Glasharde ontkenning blijkt leugen
Ondanks dat Servier altijd glashard heeft ontkent dat het van de bijwerkingen wist, blijkt nu het tegendeel. Het bedrijf heeft nu toegegeven dat het wel degelijk op de hoogte was. De NOS citeert de rechter: “Hoewel ze al vele jaren wisten van de risico’s, hebben ze nooit de nodige maatregelen genomen. De gebruikers van Mediator werden zo misleid.” Met dodelijke leugens wel te verstaan, want hoeveel levens kostten deze leugens?Het moet kennelijk eerst tot een veroordeling in een rechtszaak komen, wil de waarheid boven tafel komen: de farmaceut wist dat er zeer ernstige bijwerkingen waren, maar ging onverstoord door met de verkoop. En de instantie die dit had moeten tegenhouden, het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM, bleek te slapen. Het werd ervan beschuldigd niet snel genoeg te hebben gereageerd op waarschuwingen over het middel en kreeg een boete van 303.000 euro.
Hoeveel medicijnen zijn er nu op de markt die soortgelijke problemen kunnen veroorzaken, vooral als er een cocktail van medicijnen gegeven wordt, zoals bij ouderen vaak het geval is? En hoe zit met het Nederlandse geneesmiddelenagentschap, het CBG? Dit college blijkt niet moeilijk te doen voor een medicijnfabrikant.
Winst boven mensen en gezondheid
Er is geen andere bedrijfstak die zo liegt en bedriegt en winst boven mensen en gezondheid stelt dan die van de farmaceuten. De producten zijn in een aantal gevallen zinvol, maar met uitzondering van slechts één middel is er geen enkel medicijn ontwikkeld om te genezen (de term “geneesmiddel” voor farmaceutische producten is derhalve misleidend). Het is niets anders dan bedrijfsstrategie: als de middelen gericht zijn op het genezen van mensen, zou een medicijnfabrikant zichzelf in de vingers snijden en problemen met de aandeelhouders krijgen.
Commerciële grip op beleid
En nu willen farmaceuten deel uit maken van een beleidsbepalend orgaan zoals het OMT? U hoeft niet te raden wat de adviezen zullen zijn. Kennis over gezonde voeding en natuurlijke ziektepreventie zal zeker geen deel uit maken van de “expertise” die ze inbrengt. Het is niet zo dat dergelijke kennis in het OMT nu wel aanwezig is, verre van dat, maar een directe commerciële sturing vanuit de industrie gaat daarin zeker geen verbetering in brengen. Jaap van Dissel ziet het goed dat dergelijke inmenging niet iets is om enthousiast over te worden.
Is het niet interessant dat op dezelfde dag dat de farmaceutische industrie klaagt dat ze te weinig invloed op het OMT-beleid heeft, de criminaliteit van een van haar leden in een officiële veroordeling aan het licht komt ? We moeten een dergelijke onethische bedrijfstak niet in een adviesorgaan willen hebben. Sterker nog, farmaceuten zouden strikt aan banden gelegd moeten worden om gevallen zoals Mediator te voorkomen.
Overigens zien we – net als de bovenvermelde poging van de farmaceutische industrie – een soortgelijke inmenging van de grootindustrie in diverse handelsverdragen. Deze overeenkomsten zetten de regering van individuele landen buitenspel – op straffe van buitensporige boetes. Herken wat er gebeurt en help mee onze soevereiniteit te behouden.
Meer weten?
Waarom leren artsen niets over voeding? Wat is het verdienmodel van de farmaceutische industrie? Hoe oefent de farmaceutische industrie druk uit op volksvertegenwoordigers? Welke rol speelt belangenverstrengeling?
Krijg de feiten. Koop en lees het boek ‘Dodelijke leugens. Artsen en patiënten misleid’ vandaag nog.
Klik nu op de knop hieronder en ga naar de webshop.
Wilt u allereerst een kennismaking? Vraag nu hier gratis het eerste hoofdstuk aan!
Copyright © 2021, 2022 C.F. van der Horst, Per Veritatem Vis. Alle Rechten voorbehouden.
U kunt helpen!
Vindt u dit bericht interessant? Wilt u meer van dit soort informatie? Steun ons door uw donatie!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.