Virussen, voeding en het immuunsysteem

VIRUSSEN EN UW IMMUUNSYSTEEM

Hoe verhoog je je weerbaarheid met voeding? Met een noot over het Rijksvoedingsprogramma

Het immuunsysteem is ons grote wapen tegen virussen van welke soort dan ook. Het houdt ziekte buiten de deur. Goede voeding speelt een belangrijke rol in uw immuunsysteem. Ieder mens weet dat goede voeding ons gezond houdt en dat slechte voeding ons ziek maakt. Indien het lichaam dagelijks niet een grote variatie en hoeveelheid aan eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en fytonutriënten* krijgt, worden we vatbaar voor microben zoals virussen en bacteriën. Omgekeerd weten we dat als we het volledige spectrum aan voedingsstoffen binnen krijgen, onze weerstand hoog is. Het immuunsysteem kan het lichaam dan gezond houden en ziekteverwekkers zoals het coronavirus de baas blijven of worden. Waarom wordt daar ten tijde van een epidemie dan geen nadruk opgelegd?

door C.F. van der Horst
11 april 2020, geactualiseerd 16 september 2022

*Fytonutriënten zijn plantenstoffen die het lichaam helpen gezond te blijven en het risico op ernstige ziekte verkleinen. Hoewel ze niet als essentiële voedingsstoffen worden beschouwd, kun je op de lange termijn niet zonder.

Voeding is geen verdienmodel

Er zit iets structureels verkeerd in de artsenopleiding. Onze dokters leren daar nauwelijks iets over voeding. En wat ze leren is zo summier dat ze niet in staat zijn om iemand met voeding gezond te houden of te genezen. Ook weten ze niet hoe voeding het immuunsysteem versterken kan. Huisarts Tamara de Weijer, voorzitster van de Vereniging Arts en Voeding, is zich daarvan zeer bewust. Desgevraagd zei ze: “Reguliere (huis)artsen zijn leken wat voeding betreft. Eigenlijk hebben wij medicijnen gestudeerd, geen geneeskunde.” Deze zorgwekkende situatie is niet toevallig tot stand gekomen. De doktersopleiding is met opzet zo gestructureerd, want voeding is geen verdienmodel. Het verstrekken van medicijnen wel. Artsen zijn van goede wil, maar hebben slechts zeer eenzijdige kennis geleerd. Hoe de artsenopleiding in de richting van medicatie is geduwd en wie daar achter zat, kunt u lezen in Dodelijke leugens. Artsen en patiënten misleid.

“Dodelijke leugens. Artsen en patiënten misleid” beschrijft belangenverstrengeling van bewindvoerders en wetenschappers, massamarketing van de farmaceutische industrie en leugens waarmee artsen alsook ú bedrogen worden.

“Dodelijke leugens. Artsen en patiënten misleid” beschrijft belangenverstrengeling van bewindvoerders en wetenschappers, massamarketing van de farmaceutische industrie en leugens waarmee artsen alsook ú bedrogen worden.

Hoe dan ook, de opleiding heeft de therapiekeuze van uw dokter gestuurd in de richting van de hoofdzakelijk symptoomgerichte medicijnen die de farmaceutische industrie aanbiedt. Zelfs zijn behandelprotocollen zijn daarop afgestemd. We zien dat patroon terug bij de adviezen om het coronavirus te bestrijden. Vanaf dag één van de coronacrisis was het enige wat we hoorden de roep om een vaccin uit de hoed van de farmaceutische industrie. Er zou geen andere oplossing zijn. De reden daarvoor is niet moeilijk te raden, want vaccins zijn wél een verdienmodel.

Iedereen zou gevaccineerd moeten worden. Daartegen zijn bedenkingen op te werpen. Denk alleen al aan de veiligheid van het vaccin, want er bestaan geen medicijnen zonder bijwerkingen. Door een versnelde marktvergunning zijn deze onbekend, want de verplichte veiligheidstesten werden goeddeels overgeslagen. Bovendien kun je mensen niet zomaar vaccinatie tegen het coronavirus (of enig andere ziekteverwekker) opleggen. Dwangmedicatie druist in tegen de Code van Neurenberg en de Universele Declaratie van de Rechten van de Mens.

Gebrek aan kennis over voeding

In de afwezigheid van kennis over voeding en hoe ze daarmee het immuunsysteem kunnen versterken, zijn virologen (een viroloog is overigens een dierenarts, geen dokter), maar vooral artsen en epidemiologen niet te benijden. Ze lopen immers achter de feiten aan en moeten keihard werken om de schade te beperken. Bij gebrek aan beter weten, zijn de maatregelen erop gericht om de gevolgen in te dammen. Iemand kan alleen zo goed adviseren als zijn kennis strekt en wat je niet weet, kun je ook niet adviseren.

Dat is ook gebleken, want hebt u via de officiële kanalen ooit iemand over het versterken van het immuunsysteem en het verbeteren van leefstijl en voeding gehoord? We werden 24/7 gebombardeerd met berichtgeving over het coronavirus en de roep om vaccins. Hebt u tussen al die berichten ooit iets gelezen of gehoord over maatregelen voor het immuunsysteem om mensen zo weerbaarder tegen het coronavirus te maken?

Rijksvoedingsprogramma versterkt het immuunsysteem

Hebt u ooit gehoord van het Rijksvoedingsprogramma? Het bestaat nog niet, terwijl het eigenlijk de prioriteit van de regering zou moeten zijn. Het Rijksvoedingsprogramma is een serie van stappen om de Nederlandse burger van jongs af aan de relatie tussen voeding en gezondheid te leren. Zo krijgt hij een sterk immuunsysteem en een grote weerbaarheid. Op school is voeding een vak en leert het kind het verschil tussen voeding en vulling, welke voeding hem of haar doet groeien en sterk en gezond houdt, welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor het immuunsysteem en in welke voedingsmiddelen deze zich bevinden. Het kind leert – binnen het niveau dat het aankan – ook zelf eten klaar te maken, zoals het bereiden van een gezonde salade. Sommige scholen hebben een moestuin waar kinderen hun groenten kunnen verbouwen en waar ze – over de jaren – het verschil kunnen zien en proeven tussen biologisch geteelde gewassen en die met kunstmest verbouwd worden.

Leren over het immuunsysteem en gezondheid

De kinderen leren over het immuunsysteem en zijn verbaasd om te ontdekken dat witte suiker (onder meer in snoep, koekjes en frisdrank) gevaarlijk is voor de gezondheid, dat suiker hun immuunsysteem verzwakt, hen voor virusinfecties vatbaar maakt en hart- en vaatziekten veroorzaakt. Ze leren wat de verschillende voedingsstoffen zijn en dat de vitaminen A, B6, B11 (tegenwoordig bekend als folaat), B12, C en D en de mineralen zink, ijzer, koper en selenium het immuunsysteem versterken, zodat ze niet bang voor enig virus hoeven te zijn. Ze snappen dat hun lichaam fytonutriënten nodig heeft en dat de hoeveelheid voedingsstoffen die hun lichaam nodig heeft, zoals vitaminen, afhangt van de eisen die aan het lichaam gesteld worden. Dat het niet mogelijk is voor elke dag van het jaar één soort dosering voor deze voedingsstoffen vast te stellen, omdat andere omstandigheden (ziekte, zwangerschap, zware arbeid of sport) andere hoeveelheden vereisen. Soms heeft het lichaam veel grotere hoeveelheden nodig dan normaal.

Kinderen en het Rijksvoedingsprogramma leren over virussen, voeding, het immuunsysteem en gezondheid

Van jongs af aan zouden kinderen in het Rijksvoedingsprogramma moeten leren wat echte voeding is en hoe deze samenhangt met het immuunsysteem en gezondheid.

Ze leren voorts dat het beter is af te zien van toegevoegde chemicaliën. Dat geldt ook voor de stoffen die zijn goedgekeurd door een officiële instantie zoals de EFSA, de Europese voedselwaakhond, omdat een dergelijke instelling om verschillende redenen (nieuwe inzichten, belangenverstrengeling) er nog wel eens naast kan zitten. Ze juichen daarom ook niet als papa voorstelt om naar een snackbar te gaan, omdat ze hebben geleerd dat sommige frietjes met wel veertien chemicaliën bewerkt zijn. Ouders krijgen vanuit de werkgever een voedingscursus aangeboden om zo het ziekteverzuim terug te dringen.

De bewustzijnsverandering die zo tot stand komt heeft neveneffecten. De overheid legt extra belasting op aan producten die als “levensmiddel” verkocht worden, maar gezondheidsrisico’s met zich dragen en supermarkten zijn genoodzaakt meer voeding in plaats van vulling te verkopen.

Gezondere burgers door goede voeding

De regering ondersteunt het Rijksvoedingsprogramma van harte, omdat de burgers gezonder zijn en meer weerstand hebben tegen ziekte. Ziekteverwekkers zoals het coronavirus vormen daardoor geen ernstige bedreiging. Er treedt minder ziekteverzuim op, de ziektekosten dalen en wanhopige maatregelen die de economie, de sociale omgang en het moreel van de bevolking aantasten, kunnen achterwege blijven. Er is geen noodzaak voor dwangmedicatie of een politiestaat. Ouderen gebruiken steeds minder medicatie waardoor hun lichaam weer normaal functioneren kan en hun weerstand toeneemt. De regering kan ouders die zich zorgen maken over de bijwerkingen van vaccinaties een alternatief aanbieden.  Mogelijk verdwijnt zelfs de noodzaak om te vaccineren geheel.

Artsen bijgeschoold in voeding

Artsen zijn als deel van het Rijksvoedingsprogramma inmiddels bijgeschoold in ten minste de elementaire kennis over voeding. Als er onverhoopt een coronavirus rondwaart, zeggen ze niet dat er geen oplossing is, maar benadrukken de dokters goede voeding (met name veel verse groenten en eiwitten) en dringen er op aan om  witte suiker te laten staan. Ze schrijven op grote schaal vitaminen voor. Ze zijn inmiddels bekend met de biochemische individualiteit van de mens en weten dat ze hoeveelheden moeten aanbevelen die afgestemd zijn op de behoefte van het individu (als bepaald door geslacht, leeftijd, lichaamsgrootte, activiteit, hormonale cyclus en conditie) en dat deze soms vele malen hoger móéten zijn dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Dosering vitamine C voor het immuunsysteem

Ook leren de dokters dan veel over micronutriënten en worden specialisten op het gebied van vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Ze weten van alles over geneeskrachtige planten.

Zo hebben zo eveneens geleerd doe ze vitamine C (ascorbinezuur) moeten doseren voor een optimale werking van het immuunsysteem. Ze hebben geleerd dat als het lichaam met vitamine C verzadigd is, het deze niet langer opneemt. De overtollige vitamine C komt in de darm terecht en trekt daar water aan waardoor de ontlasting dun wordt. De dokter weet dan dat je op die wijze goed kunt meten of je lichaam voldoende vitamine C heeft. Ze snappen dat het maximale effect en de symptoomverlichting met orale doses ascorbinezuur wordt verkregen op een punt net onder de hoeveelheid die diarree veroorzaakt.

Dokters, ouders en kinderen moeten leren over voeding en vitamine C voor een gezond immuunsysteem

Dokters, ouders en kinderen moeten leren over voeding en vitamine C voor een gezond immuunsysteem

Bij gezonde mensen ligt dit verzadigingspunt bij vier tot misschien 15 gram per dag. Voor een lichte verkoudheid heeft het lichaam 30-60 gram nodig, bij een zware verkoudheid 60-100 gram. Bij griep kan men rustig 100-150 gram ascorbinezuur per dag nemen zonder dat de ontlasting dun wordt of andere nadelige gevolgen heeft. Het lichaam heeft kennelijk behoefte aan dergelijke enorme hoeveelheden en neemt ze volledig op. De artsen zijn zich bewust dat vitamine C geheel veilig is en geen bijwerkingen heeft. Wel laten ze iemand eerst iets eten voordat hij of zij ascorbinezuur inneemt. Ze raden mensen aan om gebruik te maken van wat de natuur ons biedt om de weerstand te verhogen.

Chronisch ziek en het vak voeding

Volgens cijfers van het RIVM is het aantal mensen in Nederland met één of meer chronische aandoeningen gestegen van 8,8 miljoen in 2016 tot 9,9 miljoen in 2018 (58% van de Nederlandse bevolking). Een toename van 1,1 miljoen mensen in slechts twee jaar tijd! Dergelijke mensen nemen medicatie, soms verschillende middelen tegelijkertijd. De chemische aanval verstoort de normale werking van het lichaam, met inbegrip van het immuunsysteem. Het laat zich raden in welke toestand het immuunsysteem van dergelijke mensen verkeert. De coronavirusepidemie lijkt bijna een logisch gevolg. En als deze vatbare mensen, bovenop de onderliggende aandoeningen, dan ziek door een virus, wat zijn de gevolgen?

Zou het Rijksvoedingsprogramma en de toevoeging van het vak voeding in de medische opleiding (en misschien wel de nadruk daarop in plaats van op medicatie) en op scholen niet een geweldige oplossing kunnen betekenen?

Het is aan ú

De enige barrière voor dit programma wordt gevormd door de economische belangen van de farmaceutische industrie en de banken die deze bedrijfstak sponsoren, de enorme lobby van deze industrieën in het parlement en de belangenverstrengeling en integriteit van parlementsleden en bewindvoerders. Afwachten tot daar iets gaat veranderen, is ijdele hoop. Als er iets gaat veranderen, komt dat door ú en úw actie.

Het is aan ú om druk om uw volksvertegenwoordiger uit te oefenen om het Rijksvoedingsprogramma een feit te maken, zodat een virus of een andere ziekteverwekker nooit een ernstige bedreiging zal zijn. Het verkeerde is om niets te doen.

Meer weten?

Waarom leren artsen niets over voeding? Wat is het verdienmodel van de farmaceutische industrie? Hoe oefenen de medicijnfabrikanten druk uit op volksvertegenwoordigers? Hoe ver gaat de belangenverstrengeling?

Krijg de feiten. Koop en lees het boek ‘Dodelijke leugens. Artsen en patiënten misleid’ vandaag nog.

Klik nu op de knop hieronder en ga naar de webshop.

Wilt u allereerst een kennismaking? Vraag nu hier gratis het eerste hoofdstuk aan!

 

Copyright © 2020, 2022 C.F. van der Horst, Per Veritatem Vis. Alle rechten voorbehouden.

U kunt helpen!

Vindt u dit bericht interessant? Wilt u meer van dit soort informatie? Steun ons door uw donatie!

ValutaBedrag